Bijenička cesta 134, 10 000 Zagreb smijesak.za.sve@gmail.com +385 91 722 3883 Facebook Instagram

CENTAR ZA SMJEŠTAJ VOLONTERA S PRENOĆIŠTEM NAPOKON OTVORIO VRATA STUDENTIMA

Ovaj tjedan Centar za smještaj volontera s prenoćištem “Smiješak za Stančić“ napokon je otvorio svoja vrata studentima Zdravstvenog veleučilišta u Zagrebu. Sedam studentica tamo je boravilo i obavljalo radnu terapiju sa štićenicima Centra za rehabilitaciju Stančić. “Oduševljene smo prostorom i smještajem, sve je tako divno, a štićenici su na nas ostavili snažan dojam”, kazala je jedna od studentica pohvalivši inicijativu udruge Smiješak za sve koja je uredila prostor i uz upravu Centra Stančić omogućila da studenti specijaliziranih studija tamo odrađuju praksu. Tako je naš projekt “Danas sam tu! Za tebe!” opet zaživio i dobio jednu novu dimenziju. Jako smo zadovoljni i sretni jer se krug dobrote, entuzijazma i empatije širi na mlade ljude. To nam je i bio cilj!

Knjižnica u kontejnerskome naselju u Petrinji

Smiješak za sve pokreće knjižnicu u kontejnerskome naselju u Petrinji gdje se neće samo posuđivati knjige, već će volonteri svakodnevno biti prisutni u kontejnerskom naselju gdje će organizirati radionice za djecu i mlade, pomagati im u školskim obvezama i lektiri te nastojati podići kvalitetu života u naselju.

SMIJEŠKOVA LIJEPA BOŽIĆNA PRIČA

Razveselit ćemo stotine ljudi, uljepšati im blagdanske dane i donijeti radost i nadu u njihova srca. To je naša misija!

Jučer smo imali veliku akciju prikupljanja i pakiranja božićnih kolača i keksića te slatkih paketića za djecu i hrane za beskućnike, poštujući maksimalno epidemiološke mjere. Stotinu volontera Udruge Smiješak za sve zajedno sa zaposlenicima savjetodavne kuće Deloittea i softverske tvrtke GlobalLogic pripremilo je ovog vikenda sto paketa domaćih kolača, slatkih paketa za djecu te konzervirane hrane u vrijednosti od oko osam tisuća kuna za beskućnike, djecu i bolesne.

Dio je to humanitarne akcije “I ONI ZAVRJEĐUJU BOŽIĆ” koja je potaknula tete i stričeke pričalice, njihove obitelji i prijatelje da zavrnu rukave i ispeku čak 150 različitih vrsta kolača te ih zajedno s personaliziranim porukama, u čijem su se pisanju okušali i mališani jednog dječjeg vrtića, upakiraju u celofan i na njih stave mašnice te tim darovima prenesu toplinu doma onima koji božićne blagdane provode bez krova nad glavom, bez roditelja ili bolesni. Slatki paketići i jabuke su sinoć dostavljeni u Pučku kuhinju Misionarki ljubavi u Jukićevoj, a danas ćemo dostaviti konzerviranu hranu, napitke i kolače u Dječji dom Zagreb u Laduču, udruzi za beskućnike Dom nade i Centru za rehabilitaciju Stančić. Na fotografijama vam donosimo samo djelić blagdanskog ozračja, a uskoro ćemo objaviti i filmić sa svima koji su sudjelovali u ovoj akciji i dali najbolje od sebe da se svi osjećaju dobro za Božić. Hvala im od srca.

INA ODABRALA SMIJEŠKOV PROJEKT ZA ZELENI POJAS 2020.

Projekt „Šuma nas zbližava i spaja“ ponovo je odabran među 10 najboljih od 258 pristiglih na natječaju INA „Zeleni pojas“. Odluka je to stručne komisije sastavljene od predstavnika Ekonomskog fakulteta u Splitu, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, neovisnih stručnjaka za održivi razvoj i predstavnika Ine. Više o tome možete pročitati na: https://www.ina.hr/zelenipojas/ina-odabrala-projekte-za-zeleni-pojas-2020/

Ovogodišnji Zeleni pojas započeo je u srijedu 16. rujna 2020. na Svjetski dan zaštite ozonskog omotača, a kao poseban potprogram ovogodišnjeg natječaja istaknuli su aktivnosti na ublažavanju i prilagodbi klimatskim promjenama. Ovaj projekt održava se već sedmu godinu zaredom i kroz njega sufinancirani su brojni ekološki projekti te održane brojne edukacije o ekologiji.
„ŠUMA NAS ZBLIŽAVA I SPAJA“ nagrađeni je projekt koji će INA sufinancirati s 20.000,00 kn. Cilj je projekta zbližiti korisnike Centra za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu s lokalnim stanovništvom. Naime, štićenike Centra od mjesnog stanovništva dijeli zarasla šuma u vlasništvu Centra za rehabilitaciju koja trenutno izolira štićenike, ne samo fizički nego i u socijalnom pogledu. Planirano je uređenje šume te izgradnja pješačke staze i postavljanje drvenih klupa, stolova i betonskog stola za stolni tenis. Šuma koja je dosada razdvajala i sklanjala štićenike od pogleda javnosti, provedbom projekta koji je Smiješak za sve počeo 2018. godine, postat će šuma koja zbližava i spaja ljude! Projekt će se provoditi u više etapa. U narednom razdoblju planiramo provesti 4 volonterske akcije čišćenja niskog raslinja i skupljanja i odvoza otpada iz šume, usluge bagera i dempera. U tim akcijama sudjelovat će volonteri Smiješka za sve i Ininog Kluba volontera , a izgradnju i uređenje dijela pješačke staze i rekvizita provest će specijalizirano poduzeće. Završetak radova i otvorenje uređene park šume predviđeno je u svibnju 2021. godine.

ŠUMA NAS ZBLIŽAVA I SPAJA

U šumi nadomak Centra za rehabilitaciju Stančić, u subotu 20. lipnja je bilo vrlo živo. Unatoč oblacima koji su opasno prijetili kišom, volonteri Smiješka za sve, članovi dugoselskog ogranka Bad Blue Boysa, hrvatski branitelji i tamošnji župljani na poticaj župnika, te članovi udruge “Oaza”, roditelja i skrbnika korisnika Centra Stančić, čistili su i krčili nisko raslinje uz put i granje te skupljali sitni otpad koji se u međuvremenu nakupio uz rub šume. Ova radna akcija održala se u sklopu Smiješkovog nagrađenog projekta “Šuma nas zbližava i spaja” čiji je glavni cilj povezati i zbližiti korisnike Centra Stančić u Dugom Selu s lokalnim stanovništvom. Bilo je to prekrasno druženje kojim smo potvrdili kako je lijepo surađivati i pridonositi razvoju lokalne zajednice. Veselimo se novom susretu. 

#INAZelenipojas
#SmijesakZaStancic
#SmijesakZaSve

FARBANJE OGRADE

Vrijedne Smiješkove volonterke Marijana, Nikolina i Martina uzele su 13. lipnja brusni papir u ruke, valjke i kistove i obojale ogradu na ulazu u Centar za smještaj volontera u Centru Stančić. Super trojka je uz pjesmu i smijeh sve pozlatila, pa sad ograda sjaji i blista. Bravo cure!

ČITAMO I KUHAMO!

Dragi prijatelji, mali i veliki pričoljupci, od travnja pa do kraja ljeta možete uživati u našim pričama za laku noć koje svakoga dana objavljujemo na Facebook i Instagram profilu Smiješka za sve, te na kanalu YouTubea. Jednakom strašću i u opuštenoj atmosferi, četvrtkom možete gledati i Smiješkovu kuhinju pod nazivom „Trla baba dlan da joj prođe dan“ u kojoj Smiješkovi volonteri i njihovi gosti u svoja jela dodaju sol i papar, mrvice aforizama, čajne žličice stihova, zrnca svjetske književnosti i prstohvate dječje literature. Pogledajte sve naše video objave na:

https://www.facebook.com/smijesak.zagreb/

https://www.youtube.com/cha…/UCdbbbPjt8BS7C6bcK_Kmb6Q/videos

https://www.instagram.com/udrugasmijesakzasve/

SMIJEŠAK ZA SVE JE PONOS HRVATSKE!

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u ponedjeljak, 24. veljače je primio i pozdravio dobitnike nagrade “Ponos Hrvatske” za humanost, hrabrost, poštenje i dobrotu te ih je pozvao da nastave činiti dobra djela i tako budu poticaj drugima. Među cijenjenim i plemenitim ljudima bila je i Marijana Jergović, predsjednica udruge Smiješak za sve koja je ove godine ponijela titulu PONOS HRVATSKE. Udruga je dobila ovo vrijedno priznanje za projekt koji provodi u tri zagrebačke bolnice – KBC Rebro, KBC Sestre milosrdnice i DB Srebrnjak, čijih 230 teta i stričeka pričalica svih 365 dana posjećuje hospitaliziranu djecu i čita im priče i bajke za laku noć. Sretni smo i ponosni što su drugi prepoznali naš ustrajan rad.

Uz nas niste sami: Smiješak za Stančić

Centar za rehabilitaciju Stančić redovito obilaze volonteri i volonterke iz udruge Smiješak za sve. Kada su ondje vidjeli zapuštenu zgradu, odlučili su je obnoviti i prenamijeniti u Centar za volontere.

https://magazin.hrt.hr/565381/price-iz-hrvatske/uz-nas-niste-sami-smijesak-za-stancic