Bijenička cesta 134, 10 000 Zagreb smijesak.za.sve@gmail.com +385 91 722 3883 Facebook Instagram

Projekti

Naša udruga voli volontiranje i jako smo ponosni što sudjelujemo na nekolicini volonterskih projekata. Na nekima isključivo volontiramo, a nekima potičemo druge na volontiranje – saznajte više o svim našim projektima i u koje se možete uključiti.

Šuma nas zbližava i spaja

Integracija korisnika Centra Stančić i lokalnog stanovništva

Ovaj projekt Smiješka za sve ima cilj zbližiti korisnike Centra za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu s lokalnim stanovništvom. Štićenike Centra od mjesnog stanovništva dijeli zarasla šuma u vlasništvu Centra za rehabilitaciju koja ih odvaja i izolira, ne samo fizički nego i u socijalnom pogledu od tamošnjih stanovnika. Uređenjem šume, čišćenjem raslinja i otpada odloženog u šumi, izgradnjom pješačke staze i postavljanjem drvenih klupa, stolova i betonskog stola za stolni tenis, šuma koja je do sada razdvajala i sklanjala štićenike od pogleda javnosti, provedbom projekta, postat će šuma koja zbližava i spaja ljude! Bit će to mjesto inkluzije i zajedništva, što je i intencija Europske unije za socijalno uključivanje potrebitih u lokalnu zajednicu. Projekt su prepoznali i u Ini d.d. na natječaju „Zeleni pojas“ 2019. godine, pa je ovaj projekt proglašen među 16 najboljih i nagrađen sponzorstvom od 28.000,00 kuna. Projekt  će se provoditi u više etapa, kroz volonterske akcije raščišćavanja niskog raslinja i čišćenja otpada iz šume na području od 1500 četvornih metara. U tim akcijama sudjelovat će volonteri INE, Smiješka za sve, te druge zainteresirane skupine civilnog društva, a izgradnju dijela pješačke staze provest će specijalizirano poduzeće za uređenje parkova i zelenih površina.

Laku noć, pričoljupci!

Tete i stričeki pričalice

Projekt se provodi svaki dan, od 19 do 20 sati, u Dječjoj bolnici Srebrnjak, Klinici za pedijatriju u Kliničkom bolničkom centru Sestre milosrdnice i Klinici za pedijatriju u Kliničkom bolničkom centru Zagreb – Rebro. Dakle, svake večeri, bez obzira na vremenske prilike, nedjelje ili praznike, družimo se s djecom i mladima i čitamo im priče za laku noć, dajući sve od sebe da im boravak u bolnici bude što ljepši i bezbolniji.

Prepoznali smo potrebe hospitalizirane djece da im u nedostatku njihovog prirodnog okruženja – obitelji, vrtića ili škole, u ulogama „teta i stričeka pričalica“ probudimo osmijeh na licu i sa sobom donesemo čaroliju bajki i priča koje ih odvode u svijet mašte, daleko od stvarnosti. Čitanjem pomažemo djeci u oslobađanju potisnutih i/ili neprihvaćenih emocija u svakodnevnom životu, a posebice u uvjetima njihove hospitalizacije, koji su teški za svakog čovjeka, a posebno za djecu.

Osim s djecom, kroz čitanje priča za laku noć, družimo se i s njihovim roditeljima, čitamo im prilagođene i problemske priče, a oni nas, najčešće, s radošću primaju u svoje živote u trenucima kada im je posebno teško.

Danas sam tu! Za tebe!  

Druženje sa štićenicima Centra za rehabilitaciju Stančić

Ljubav, plemenitost i dobrota tri su ključne riječi koje opisuju projekt kojeg provodimo od sredine travnja 2018. u Centru za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu.  Tamo borave djeca i osobe s mentalnim i tjelesnim oštećenjima kojima svake druge srijede popodne dolazimo u posjet. Pokretne i one u kolicima odvodimo u šetnju, čitamo im, pjevamo i družimo se s njima crtajući i izrađujući ukrase u kreativnim radionicama. Tamošnji korisnici, pomalo zaboravljeni od svih, te marljivi i požrtvovni djelatnici kojih nema puno nas uvijek s nestrpljenjem iščekuju. Osim prekrasne energija koja se širi kompleksom svakim odlaskom volontera u Centar projekt ima i viši cilj  – uređenje  jednog od postojećih objekata koji će se pretvoriti u Volonterski dom s prenoćištem! Tamo će studenti Zdravstvenog učilišta te studija sestrinstva i psihologije  Hrvatskog katoličkog sveučilišta (u pregovorima smo i s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom i Studijem socijalnog rada pri Pravnom Fakultetu) moći odrađivati svoj praktični rad tijekom tjedna bez potrebe za  svakodnevnim putovanjem do Zagreba i natrag. Također, u Domu ćemo organizirati team buildinge za poduzeća i korporacije s kojima već surađujemo u sklopu projekta „Poslovna analiza iz perspektive Crvenkapice“.

Kako bismo do kraja 2019. godine prostor mogli dovesti na željenu razinu već smo osigurali većinski dio financijskih sredstava kroz pobjedu u Moj Zaba Start natječaju u kategoriji Društvo koji je organizirala Zagrebačka banka, ali i prvim mjestom u natječaju Zaklade Adris, u kategoriji Dobrota. Osim toga realizaciju je podržala INA d.d. i MoL grupa, a jednako tako smo i osvojili snimanje videa za crowdfunding kampanju u okviru projekta CrowdStream kojeg provodi Zagrebački inovacijski centar. Crowdfunding kampanjom koju uskoro pokrećemo želimo prikupiti preostali iznos sredstava potreban kako bi volonteri i studenti učinkovitije pružili pomoć djelatnicima ustanove, ali kako bi i štićenici svaki dan imali život dostojan čovjeka.

Dekica za snove

Čitanje na zelenim površinama

Projekt u sklopu kojeg se svakog svibnja čita na oko 15-ak lokacija diljem Zagreba i šire okolice, u parkovima i na zelenim površinama. Sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, klinci iz vrtića, profesori, glumci, književnici i pjevači te naravno Smiješkovi volonteri. Ideja same „Dekice za snove“ je promovirati čitanje, odmaknuti djecu od računala, mobitela i ostalih elektroničkih „zamjena za društvo“ na zelene površine i promicati volontiranje. Prošle godine na Dekici za snove je sudjelovalo više od 700 djece i mladih. Vjerujemo da će „Dekica za snove“ i dalje rasti te da će se u nju uključivati sve veći broj zagrebačkih vrtića, osnovnih i srednjih škola.

Volontiram, dakle jesam!

Projekt u sklopu kojeg udruga promovira volontiranje.

Gostujemo u osnovnim i srednjim školama, fakultetima i akademijama te ostalim visokoškolskim ustanovama. Kroz motivacijske i iskustvene radionice naših volontera potičemo mlade da se uključe u dobrotvorni rad i tako doprinesu izgradnji boljeg i ljepšeg društva. Radionice uobičajeno održavamo jedan do dva puta mjesečno, ali se uvijek s radošću odazovemo na vanjski poziv.

Sve ono što smo kroz zadnje tri godine radili te naučili kroz više od 20.000 volonterskih sati prezentirali smo  učenicima OŠ Tina Ujevića, OŠ Josipa Zorića, Treće gimnazije i Prve klasične gimnazije te  studentima Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Zdravstvenog učilišta, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Pravnog fakulteta na Studiju za socijalni rad, Akademije likovnih umjetnosti i Akademije dramske umjetnosti.

Poslovna analiza iz perspektive Crvenkapice

Korporativno volontiranje

U sklopu projekta provodimo radionice interpretativnog čitanja nakon kojih zaposlenici korporacija postaju „tete i stričeki pričalice pripravnici“ te s mentorima odlaze čitati djeci priče za laku noć na bolničke odjele.  Radionice provodimo dva puta godišnje u svakoj partnerskoj korporaciji od 2017., a trenutno uključene u projekt su: Addiko Bank Hrvatska, Ina d.d. i PwC Hrvatska. Jednako tako, korporativne volontere uključujemo u organizirane jednodnevne volonterske akcije koje su orijentirane na najugroženije i najbespomoćnije skupine društva.

U konačnici, važnost korporativnog volontiranja ističemo sudjelovanjem na raznim događanjima, a koliko smo potrebni korporacijama potvrđuju nam i izvještaji koji stižu nakon provedbe projekta: „Taj četvrtak 01.03., nisam pogledala dnevnik, nisam čula tko se s kim u koaliciji – ne slaže, nisam znala što je napravio „povjerenik za Agrokor“, što nam je  iz Londona poručio najpoznatiji bloger i koliko će snijega sutra napadati. Četvrtak 01.03. nahranila sam svoju dušu.”  (Teta pričalica-pripravnica)

Čitam, dakle jesam!

Projekt kojim ukazujemo na važnost čitanja.

Dolazimo u knjižnice, knjižare i domove za djecu kako bismo potaknuli najmlađe  generacije na čitanje. U sklopu manifestacije Mjesec hrvatske knjige u nekoliko zagrebačkih knjižnica okupljamo djecu te im na poseban način i „svijet priče“ prezentiramo čitanje kako bi im prenijeli ljubav prema knjigama. Kroz 2018. godinu posjetili smo djecu smještenu u Dječjem domu Zagreb – Podružnici Laduč te za njih proveli četiri radionice.

Note ljubavi

Projekt kroz koji se održavaju glazbeno-scenski nastupi i radionice studenata Muzičke akademije za korisnike Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, odnosno za osobe s oštećenjem vida pod vodstvom prof. Ane Ćorić koja je ujedno i naša volonterka. Studenti Muzičke akademije su za „Note ljubavi“ 2018. godine osvojili Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Naše vrijedne studentice i Ana svaki put odaberu jednu priču koju onda uz pjevanje i uz pratnju instrumenata prikažu svojoj publici. Do sada su između ostalog obradili priče: “Noćni vrtlar“, „Orašar“, „Čarobnjak iz Oza“ i  „Medo i klavir (gitara)“.  

Jednodnevne volonterske akcije

Prigodno organizirane akcije po bolnicama i domovima u kojima je to najpotrebnije. U sklopu takvih akcija udruženim snagama  s volonterima PBZ-a smo ofarbali hodnik pedijatrije u KBC-u Sestre Milosrdnice, a sa zaposlenicima Addiko Bank  i Ine uredili vrt, ofarbali spavaonice i očistili prozore u Dječjem domu Zagreb – Podružnici Laduč u sklopu akcije „Tri, dva, jedan – čisti da im dom bude ljepši!“