Bijenička cesta 134, 10 000 Zagreb smijesak.za.sve@gmail.com +385 91 722 3883 Facebook Instagram

Projekti

Naša udruga voli volontiranje i jako smo ponosni što sudjelujemo u brojnim volonterskim projektima. Na nekima isključivo volontiramo, a nekima potičemo druge na volontiranje. Saznajte više o svim našim projektima i kako se u njih možete uključiti.

Laku noć, pričoljupci!

Tete i stričeki pričalice

Projekt se provodi svaki dan, od 19 do 20 sati u KBC Zagreb -Rebro, u Dječjoj bolnici Srebrnjak, Klinici za dječje bolesti Zagreb u Klaićevoj i Klinici za pedijatriju KBC-a Sestre milosrdnice. Dakle, svake večeri, bez obzira na vremenske prilike, nedjelje ili praznike, družimo se s djecom i mladima, čitamo im priče za laku noć, dajući sve od sebe da im boravak u bolnici bude što ljepši i bezbolniji. Od lipnja 2023. projekt “Laku noć, pričoljupci!” počeli smo provoditi i u Općoj bolnici dr. Ivo Pedišić Sisak. Tamo tete pričalice iz Siska i Petrinje, koje su prošle Smiješkovu edukaciju, čitaju djeci i mladima.

Prepoznali smo potrebe hospitalizirane djece da im u nedostatku njihovog prirodnog okruženja – obitelji, vrtića ili škole, u ulogama „teta i stričeka pričalica“ probudimo osmijeh na licu i donesemo čaroliju bajki i priča koje ih vode u svijet mašte. Čitanjem pomažemo djeci u oslobađanju potisnutih i/ili neprihvaćenih emocija u svakodnevnom životu, jačamo im samopouzdanje, uveseljavamo ih i otkrivamo nove svjetove.

Osim s djecom, kroz čitanje priča za laku noć, družimo se i s njihovim roditeljima. Čitamo im lijepe i prilagođene priče s poukom, a oni nas, najčešće s radošću primaju u trenucima kada im je posebno teško. To se pokazalo vrlo učinkovito jer smo mnogima odagnali osjećaj tjeskobe i straha. Svi naši volonteri moraju proći edukaciju kako bi uspješno i savjesno provodili ovaj program. Udruga organizira edukacijske seminare nekoliko puta godišnje, a svi koji se žele uključiti i sudjelovati mogu nas kontaktirati na adresi: smijesak.za.sve@gmail.com

Dekica za snove

Čitanje na zelenim površinama

Dekica za snove je naš projekt koji smo 2017. godine prvi put organizirali u sklopu manifestacije “Hrvatska volontira”. Na našim lijepo dizajniranim dekicama čitamo diljem Zagreba i šire okolice, u parkovima, školskim dvorištima i na javnim zelenim površinama. Sudjeluju učenici osnovnih i srednjih škola, klinci iz vrtića, profesori, glumci, književnici, pjevači i naravno Smiješkovi volonteri. Ideja same „Dekice za snove“ je promovirati čitanje, odmaknuti djecu od računala, mobitela i ostalih elektroničkih „zamjena za društvo“ i odvesti ih u prirodu, na travnjake te promicati duh solidarnosti i volontiranje. Zadnju Dekicu za snove smo organizirali smo u rujnu, 2023. godine kada je sudjelovalo više od 1700 djece i mladih. Vjerujemo da će „Dekica za snove“ i dalje rasti te da će se u nju uključivati sve veći broj zagrebačkih vrtića, osnovnih i srednjih škola. Od 2021. organiziramo Dekicu za snove i u Petrinji i Glini, područjima stradalim u potresu. Zainteresirane škole, vrtići i obrazovne ustanove mogu nam se javiti na mail: smijesak.za.sve@gmail.com

Čitam, dakle jesam!

Projekt kojim ukazujemo na važnost čitanja

Dolazimo u knjižnice, knjižare, učeničke domove i domove za djecu kako bismo potaknuli najmlađe generacije na čitanje. U sklopu manifestacije “Mjesec hrvatske knjige” u nekoliko zagrebačkih knjižnica okupljamo djecu te im na poseban način i „svijet priče“ prezentiramo čitanje kako bi im prenijeli ljubav prema knjigama. Također, u Mjesecu hrvatske knjige posjećujemo djecu u Dječjem domu Zagreb – Podružnici Laduč.

Poslovna analiza iz perspektive Crvenkapice

Korporativno volontiranje

U sklopu projekta provodimo radionice interpretativnog čitanja nakon kojih zaposlenici tvrtki postaju „tete i stričeki pričalice pripravnici“ te s mentorima odlaze čitati djeci priče za laku noć na bolničke odjele ili u projektu Dekica za snove.  Radionice za tvrtke provodimo od 2017. godine. U ovaj projekt bili su uključeni: Addiko Bank Hrvatska, GlobalLogic Hrvatska, Ina d.d., OTP Banka, Mazars Hrvatska i PwC Hrvatska. Jednako tako, korporativne volontere uključujemo u organizirane jednodnevne volonterske akcije koje su orijentirane na ugrožene skupine društva, poput beskućnika. Zainteresirane tvrtke mogu nam se javiti na mail: smijesak.za.sve@gmail.com

Važnost korporativnog volontiranja i društveno odgovornog poslovanja ističemo sudjelovanjem na raznim događanjima, a koliko smo potrebni korporacijama i njihovim zaposlenicima potvrđuju nam i izvještaji koji stižu nakon provedbe projekta: „Taj četvrtak 1.03. nisam pogledala dnevnik, nisam čula tko se s kim u koaliciji ne slaže, nisam znala što je napravio „povjerenik za Agrokor“, što nam je  iz Londona poručio najpoznatiji bloger i koliko će snijega sutra napadati. Četvrtak 1.03. nahranila sam svoju dušu.”  (Teta pričalica-pripravnica)

Volontiram, dakle jesam!

Projekt u sklopu kojeg udruga promovira volontiranje

Gostujemo u osnovnim i srednjim školama, fakultetima i akademijama te ostalim visokoškolskim ustanovama. Kroz motivacijske i iskustvene radionice naših volontera potičemo mlade da se uključe u volonterske aktivnosti i dobrotvorni rad te na taj način pridonesu izgradnji boljeg i ljepšeg društva. Radionice održavamo na poziv škola i uvijek se s radošću odazovemo.

Svoje projekte, iskustva u volontiranju i dobrotvornom radu prezentirali smo učenicima XV. Gimnazije (MIOC), OŠ Tina Ujevića, OŠ Josipa Zorića u Dugom Selu, OŠ Ivana Meštrovića, Treće gimnazije i Prve klasične gimnazije, učenicama Učeničkog doma Marije Jambrišak te studentima Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Zdravstvenog veleučilišta, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta, Ekonomskog fakulteta, Pravnog fakulteta na Studiju za socijalni rad, Akademije likovnih umjetnosti i Akademije dramske umjetnosti.

Smiješkova knjižnica

Projekt koji je nakon potresa u Petrinji djeci i roditeljima donio radost i polet

Udruga Smiješak za sve ustrajno radi na promicanju čitanja među djecom i mladima pa je na području pogođenom razornim potresom, nastavila svoju misiju osnivanjem Smiješkove knjižnice u kontejnerskom naselju Centar Novoga života u Petrinji. Zahvaljujući snažnoj podršci i donacijama Smiješkovih volontera te nekoliko tvrtki i obrta, sredinom lipnja 2021. kupljen je i postavljen klimatizirani kontejner s kompletnom opremom i policama za knjige, a knjižnica službeno otvorena 1. listopada 2021. Radnim danom i vikendima, veliki i mali Petrinjci posuđivali su knjige i slikovnice, a s njima su uvijek bile dobro raspoložene tete pričalice s petrinjskog i sisačkog područja. Također, u Smiješkovoj knjižnici bile su organizirane radionice za djecu i mlade. Svojim aktivnostima i prisustvom do 15. lipnja 2023., kada je ugašeno kontejnersko naselje, nastojali smo svakodnevno podići kvalitetu života ljudi koji su tamo živjeli i obitavali, a djeci priuštiti gomilu radosti i zabavnih sadržaja.

Šuma nas zbližava i spaja

Integracija korisnika Centra Stančić i lokalnog stanovništva

Ovaj projekt Smiješka za sve ima cilj zbližiti korisnike Centra za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu s lokalnim stanovništvom. Štićenike Centra od mjesnog stanovništva dijelila je zarasla šuma u vlasništvu Centra za rehabilitaciju koja ih odvajala i izolirala od tamošnjih stanovnika, ne samo fizički nego i u socijalnom pogledu. Uređenjem šume, čišćenjem raslinja i otpada odloženog u šumi, izgradnjom pješačke staze i postavljanjem drvenih klupa, stolova i betonskog stola za stolni tenis, šuma koja je do sada razdvajala i sklanjala štićenike od pogleda javnosti, provedbom projekta, postala je šuma koja zbližava i spaja ljude! To je mjesto inkluzije i zajedništva, što je i intencija Europske unije za socijalno uključivanje potrebitih u lokalnu zajednicu. Projekt su prepoznali i u Ini d. d. na natječaju „Zeleni pojas“ 2019. i 2020. godine, pa je ovaj projekt proglašen jednim od najboljih. Projekt  se provodio u više etapa, kroz volonterske akcije raščišćavanja niskog raslinja i čišćenja otpada iz šume na području od 1500 četvornih metara. U tim akcijama sudjelovali su volonteri INE, Smiješka za sve, GlobalLogic Hrvatska, Bad Blue Boysi iz Dugog Sela, Čisteći medvjedići.

Danas sam tu! Za tebe!  

Druženje sa štićenicima Centra za rehabilitaciju Stančić

Ljubav, plemenitost i dobrota tri su ključne riječi koje opisuju projekt koji smo provodili od sredine travnja 2018. u Centru za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu. Tamo borave osobe s mentalnim i tjelesnim oštećenjima kojima smo do pojave koronavirusa i epidemioloških mjera svake druge srijede dolazili u posjet. Pokretne i one u kolicima odvodili smo u šetnju, čitali im, pjevali i družili se s njima. Tamošnji korisnici, pomalo zaboravljeni od svih, te marljivi i požrtvovni djelatnici kojih nema puno, uvijek su nas s nestrpljenjem čekali. Osim prekrasne energije koja se širi kompleksom, svakim dolaskom volontera u Centar, projekt je imao i viši cilj. Postojeći objekt u sklopu Centra Stančić udruga Smiješak za sve zahvaljujući novčanim nagradama na natječajima Adris grupe i Moj Zaba Start, crowdfunding kampanji, projektu na HRT-u “Uz nas niste sami” i donacijama tvrtki, obrta i Smiješkovih volontera pretvorila je u moderno opremljeni i uređeni Centar za volontere s prenoćištem “Smiješak za Stančić”. Tamo će studenti Zdravstvenog veleučilišta, Studija sestrinstva i psihologije Hrvatskog katoličkog sveučilišta, Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta i sa studija Socijalnog rada pri Pravnom Fakultetu moći odrađivati svoj praktični rad tijekom tjedna bez potrebe za svakodnevnim putovanjem.

Tragovima hrvatskih velikana

Čitamo o velikanima u Mjesecu hrvatske knjige

U Mjesecu hrvatske knjige od 15. listopada do 15. studenoga vodimo vas u šetnju ulicama grada Zagreba, posjećujemo spomenike hrvatskih velikana, čitamo isječke iz njihovih biografija, ulomke i citate iz njihovih djela, te se prisjećamo velikih ideja i ostvarenja po kojima su postali slavni i čuveni. Cilj ovog projekta je promicanje kulture čitanja i podsjećanje na hrvatske velikane iz povijesti znanosti, književnosti i umjetnosti.

Video uratke s našim volonterima i gostima glumcima koji čitaju ispred spomenika, kipova i bista o hrvatskim velikanima objavljujemo na našim društvenim mrežama – Facebooku, YouTubeu i Instagramu od 15. listopada do 15. studenoga.

Projekt “Tragovima hrvatskih velikana” počeli smo 2020. godine od ‘oca hrvatske književnosti’ Marka Marulića, preko Antuna Gustava Matoša, Tina Ujevića, Marije Jurić Zagorke, Ruđera Boškovića i Nikole Tesle. U Mjesecu hrvatske knjige 2021. godine čija je tema Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto „Ajmo, hrvati se s knjigom“ čitali smo o 12 velikana: Augustu Šenoi, Petru Preradoviću, Dragutinu Domjaniću, Miroslavu Krleži, Eugenu Kumičiću, Stanku Vrazu, Dragutinu Tadijanoviću, Anti Kovačiću, Stjepanu Radiću, Anti Starčeviću, Faustu Vrančiću i Slavoljubu Penkali. Godine 2022. naše volonterke čitale su o Ivanu Mažuraniću, fra Andriji Kačiću, Franu Krsti Frankopanu, Ivani Brlić Mažuranić, Vladimiru Prelogu, Ivanu Meštroviću, Vlahu Bukovcu, Slavi Raškaj, Vjekoslavu Karasu, Milki Trnini i Andriji Mohorovičiću.

Note ljubavi

Projekt kroz koji se održavaju glazbeno-scenski nastupi i radionice studenata Muzičke akademije za korisnike Centra za odgoj i obrazovanje Vinko Bek, odnosno za osobe s oštećenjem vida pod vodstvom prof. Ane Ćorić koja je ujedno i naša volonterka. Studenti Muzičke akademije su za „Note ljubavi“ 2018. godine osvojili Rektorovu nagradu Sveučilišta u Zagrebu. Naše vrijedne studentice i Ana svaki put odaberu jednu priču koju onda uz pjevanje i uz pratnju instrumenata prikažu svojoj publici. Do sada su između ostalog obradili priče: “Noćni vrtlar“, „Orašar“, „Čarobnjak iz Oza“ i  „Medo i klavir (gitara)“.  

Jednodnevne volonterske akcije

Prigodno organizirane akcije po bolnicama i domovima u kojima je to najpotrebnije. U sklopu takvih akcija udruženim snagama  s volonterima PBZ-a smo ofarbali hodnik pedijatrije u KBC-u Sestre Milosrdnice, a sa zaposlenicima Addiko Bank i Ine 2019. godine uredili vrt, ofarbali spavaonice i očistili prozore u Dječjem domu Zagreb – Podružnici Laduč u sklopu akcije „Tri, dva, jedan – čisti da im dom bude ljepši!“ Opet smo 2022. godine bili aktivni u Dječjem domu u Laduču, pa smo za odvijanja manifestacije Hrvatska volontira sa zaposlenicima OTP Banke i GlobalLogic Croatia obojali ogradu, sjenicu u parku, pokosili travu i očistili okoliš. U sklopu Božićne akcije “Naša ljubav za njihov smiješak” posjetili smo u nekoliko navrata štićenice Caritasove Kuće ljubavi gdje borave majke, trudnice i djeca do 3 godine. Bebice su čuvale tete pričalice, a mame smo odveli u frizerski salon gdje smo im omogućili nove frizure, potom smo ih izveli u KD Lisinski na mjuzikl “Ljepotica i Zvijer” i darivali prigodnim darovima.