Bijenička cesta 134, 10 000 Zagreb smijesak.za.sve@gmail.com +385 91 722 3883 Facebook Instagram

INA ODABRALA SMIJEŠKOV PROJEKT ZA ZELENI POJAS 2020.

Projekt „Šuma nas zbližava i spaja“ ponovo je odabran među 10 najboljih od 258 pristiglih na natječaju INA „Zeleni pojas“. Odluka je to stručne komisije sastavljene od predstavnika Ekonomskog fakulteta u Splitu, Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu, neovisnih stručnjaka za održivi razvoj i predstavnika Ine. Više o tome možete pročitati na: https://www.ina.hr/zelenipojas/ina-odabrala-projekte-za-zeleni-pojas-2020/

Ovogodišnji Zeleni pojas započeo je u srijedu 16. rujna 2020. na Svjetski dan zaštite ozonskog omotača, a kao poseban potprogram ovogodišnjeg natječaja istaknuli su aktivnosti na ublažavanju i prilagodbi klimatskim promjenama. Ovaj projekt održava se već sedmu godinu zaredom i kroz njega sufinancirani su brojni ekološki projekti te održane brojne edukacije o ekologiji.
„ŠUMA NAS ZBLIŽAVA I SPAJA“ nagrađeni je projekt koji će INA sufinancirati s 20.000,00 kn. Cilj je projekta zbližiti korisnike Centra za rehabilitaciju Stančić u Dugom Selu s lokalnim stanovništvom. Naime, štićenike Centra od mjesnog stanovništva dijeli zarasla šuma u vlasništvu Centra za rehabilitaciju koja trenutno izolira štićenike, ne samo fizički nego i u socijalnom pogledu. Planirano je uređenje šume te izgradnja pješačke staze i postavljanje drvenih klupa, stolova i betonskog stola za stolni tenis. Šuma koja je dosada razdvajala i sklanjala štićenike od pogleda javnosti, provedbom projekta koji je Smiješak za sve počeo 2018. godine, postat će šuma koja zbližava i spaja ljude! Projekt će se provoditi u više etapa. U narednom razdoblju planiramo provesti 4 volonterske akcije čišćenja niskog raslinja i skupljanja i odvoza otpada iz šume, usluge bagera i dempera. U tim akcijama sudjelovat će volonteri Smiješka za sve i Ininog Kluba volontera , a izgradnju i uređenje dijela pješačke staze i rekvizita provest će specijalizirano poduzeće. Završetak radova i otvorenje uređene park šume predviđeno je u svibnju 2021. godine.